قالت وكالة تسنيم الايرانية للأنباء التابعة لحرس خميني في تقرير اليوم” (11 آيار 2020)، أن “بعض وسائل الإعلام الأجنبية والمحللين فسروا تغريدة خامنئي بطريقة خاطئة”.
وأكدت الوكالة، أن هذه التغريدة “لا تدل على رغبته في عقد اتفاق سلام مع الولايات المتحدة”.
وأوضحت أن التغريدة “مأخوذة من خطاب قديم لخامنئي، وأنه لا يقوم بالتغريد بنفسه وربما اختار أحد مساعديه في وسائل الإعلام الاجتماعية إعادة نشر جزء من خطاب قديم له في ذكرى ميلاد الإمام الحسن بن علي”،
مؤكدة أن سوء تفسير كلمات خامنئي سيكون بمثابة “خيانة” في الوضع الحالي للبلاد.
وكان خامنئي كتب في تغريدته: “أعتقد أن الإمام الحسن هو أشجع شخصية في تاريخ الإسلام، حيث قام بالتضحية بنفسه وباسمه بين أصحابه المقربين منه، في سبيل المصلحة الحقيقية، فخضع للصلح، حتى يتمكن من صون الإسلام وحماية القرآن وتوجيه الأجيال القادمة”.
وقد اعتبر الكثير من المحللين والمراقبين أن تغريدة خامنئي هي بمثابة إشارة لاستعداده للتفاوض مع الولايات المتحدة، وخاصة أنه استخدم نفس الخطاب عندما توصل إلى الاتفاق النووي عام 2015، ووصفه بـ “المرونة البطولية”.
########################
گزارش: توئیت صفحه سایت رهبر انقلاب درباره صلح امام حسن؛ تحلیل تاریخی یا اشاره سیاسی؟!
توئیت صفحه سایت متعلق به دفتر رهبر انقلاب درباره صلح امام حسن(ع) در فضای مجازی و رسانههای فارسیزبان خارج کشور در روزهای گذشته محل برداشتهای مختلف شده است.
گروه تاریخ خبرگزاری تسنیمــ محمدعلی سافلی: صفحه رسمی سایت متعلق به دفتر رهبر معظم انقلاب در توئیتر بهمناسبت میلاد امام حسن(ع) جملهای از ایشان را درباره امام مجتبی بازنشر کرده بود که به این شرح است “من معتقدم امام حسن مجتبى شجاعترین چهرهى تاریخ اسلام است. ایشان حاضر شد خود را و نام خود را در میان دوستان نزدیکش، فداى مصلحت واقعى کند و تن به صلح دهد، براى اینکه دیدهبانى اسلام و حفاظت از قرآن و هدایت نسلهای آینده تاریخ را در موقع خود انجام دهد”.
این توئیت موجب شد برخی کاربران فضای مجازی و همچنین رسانههای فارسیزبان ضدایرانی، آن را حمل بر توجیه مذاکره کنند و امارهای بر تمایل نظام برای مذاکره مجدد با آمریکا بدانند.
چنین برداشتی از این جمله اگرچه غرضورزانه بود اما در نگاه عمیقتر ناشی از عدم شناخت آنها بر تاریخ اسلام و همچنین نگاه رهبر انقلاب به ماجرای صلح امام حسن(ع) است و در حقیقت به تحلیلِ برداشت اشتباهشان از توئیت رهبری پرداختند.
اگرچه برخی در داخل کشور بارها با مغالطه، صلح امام مجتبی(ع) را دستاویزی برای توجیه مذاکره دانستهاند اما رهبر انقلاب هیچگاه در بیاناتشان چنین توجیهی از مذاکره نداشتهاند بلکه بهعکس ضمن تجلیل از اقدام هوشمندانه امام حسن در صلح با معاویه در شرایط آن روز جامعه اسلامی، اوضاع کنونی کشور را قابل مقایسه با دوران صلح امام حسن نمیدانند.
ایشان در تاریخ 1379/02/01 در دیدار مهمشان با جوانان در مصلای تهران، به همین مسئله اشاره کرده فرمودند “من به شما عرض کنم که امروز دشمن قادر نیست. امروز بهبرکت ملتِ هوشیاری مثل ملت ایران، بهبرکت افکار برانگیختهای مثل افکار ملت ایران، بهبرکت انقلاب بزرگی مثل انقلاب اسلامی ایران، نه آمریکا و نه بزرگتر از آمریکا ــ اگر در قدرتهای مادّی باشد ــ قادر نیستند حادثهای مثل حادثه صلح امام حسن را بر دنیای اسلام تحمیل کنند.”
ایشان 19 دیماه 90 نیز شرایط کنونی کشور را در مقایسه با صدر اسلام، شرایط “بدر و خیبر” توصیف کردند و گفتند “جمهوری اسلامی امروز نهتنها در شرایط شعب ابیطالب نیست بلکه در شرایط بدر و خیبر قرار دارد” و در توضیح این شرایط نیز سال 91 میفرمایند “وضعیت بدر و خیبر یعنی تهدید هست، چالش هست، اما بنبست نیست. در بدر امکانات کم بود، اما غلبه حاصل شد. امکانات طرف مقابل، چندین برابر؛ شاید در بعضی بخشها، غیرقابل مقایسهی با امکانات جبههی اسلام بود. در خیبر سختی وجود داشت؛ رفتند مدتها آنجا ماندند؛ مقاومت دشمن شدید بود؛ اما غلبه پیدا کردند. چالش هست؛ اما در قبال چالش، توان و قدرت و استعداد و ظرفیت هم وجود دارد. این، معنای وضعیت بدر و خیبر است. اگر این ظرفیت را به میدان آوردیم، اگر نقاط ضعف را کم کردیم، پیشرفت خواهیم کرد.”
در حقیقت شرایطی که رهبر انقلاب از کشور در قیاس با صدر اسلام دارند همواره اوضاعی است که بهرغم وجود مشکلات و تحریمها، برتری با ایران است و نباید در برابر دشمن کوتاه آمد اما شرایط امام حسن(ع)، شرایطی بود که بهدلیل خیانت خواص و ناآگاهی جامعه، امام برای حفظ جان شیعیان مجبور به صلح با معاویه شد تا مابقی پیروان اهلبیت(ع) در امان بمانند.
در حقیقت تن دادن به صلح ناشی از نبود تحلیل سیاسی میان مردم و خیانت برخی خواص مانند عبیداللهبن عباس فرمانده سپاه حضرت بود. آیتالله خامنهای میفرمایند “بنده در قضایای تاریخ اسلام این مطلب را مکرراً گفتهام که چیزی که امام حسن مجتبی علیه السلام را شکست داد، نبودن تحلیل سیاسی در مردم بود. مردم، تحلیل سیاسی نداشتند. چیزی که فتنهی خوارج را بهوجود آورد و امیرالمؤمنین علیه السلام را آنطور زیر فشار قرار داد و قدرتمندترین آدم تاریخ را آنگونه مظلوم کرد، نبودن تحلیل سیاسی در مردم بود والّا همهی مردم که بیدین نبودند. تحلیل سیاسی نداشتند. یک شایعه دشمن میانداخت؛ فوراً این شایعه همه جا پخش میشد و همه آن را قبول میکردند!” (1372/8/12)
بدیهی است در سالروز تولد امام حسن نیز مهمترین نکتهای که میتوان به آن اشاره کرد ماجرای صلح ایشان و تحلیل آن حرکت بزرگ تاریخی است و برداشتهایی را که برخی در خارج کشور از این پیام توئیتری میکنند در یک کلام میتواند سر کار رفتن آنها دانست چراکه ایشان در سال 98 بارها در مواضعشان مذاکره با آمریکا را رد کردند از جمله در دیدار نخست وزیر ژاپن که پیام ترامپ را به ایران آورده بود، در مواضعی محکم فرمودند: “بهلطف خداوند، بدون مذاکره با آمریکا و با وجود تحریم هم به پیشرفت خواهیم رسید… ما معتقدیم از طریق مذاکره با آمریکا، مشکلات ما حل نخواهد شد و هیچ ملت آزادهای، مذاکره زیر فشار را قبول نخواهد کرد.”
همچنین در شهریورماه سال 98 و وقتی زمزمههایی مبنی بر دیدار رئیسجمهور با ترامپ مطرح شده بود، در جلسه درس خارج فقه فرمودند: “مذاکره با آمریکا یعنی تحمیل خواستههای آمریکا بر جمهوری اسلامی ایران؛ دوم اینکه مذاکره یعنی نمایشِ موفّقیّتِ سیاستِ فشارِ حدّاکثری از سوی آمریکا. برای همین هم هست که مشاهده کردید رئیسجمهور محترم، وزیر خارجه، مسئولین کشور همه یکصدا، یکزبان گفتند که ما با آمریکا مذاکره نخواهیم کرد؛ نه مذاکرهی دوجانبه، نه مذاکرهی چندجانبه. اگر آمریکا حرف خودش را پس گرفت و به آن معاهدهی هستهای که نقض کرده بود برگشت و توبه کرد و شد عضو کشورهای معاهدهکننده، آن وقت در جمع کشورهای معاهدهکننده که شرکت میکنند و با ایران صحبت میکنند، او هم شرکت کند؛ بدون آن، هیچ گونه مذاکرهای در هیچ سطحی بین مسئولین جمهوری اسلامی و آمریکاییها اتّفاق نخواهد افتاد؛ نه در سفر نیویورک، نه در غیر سفر نیویورک.”
انتهای پیام/+